Subject:
Fejl #3: Vi bliver bange for den følelsesmæssige reaktion= SKJOLD
- du kan stadig nå at tilmelde dig til introaften d. 9. og 12. april
Kære ,
Så er halvdelen af pladserne på uddannelsen solgt og bonusser uddelt. Jeg er simpelthen så begejstret for den fine modtagelse af denne uddannelse til GruppeFacilitator.
Er du én af de mange nye på nyhedsbrevet, kan du læse de første to fejl, vi kommer til at begå, når vi arbejder med grupper, her - og hjertelig velkommen til!
I dag skal det handle om alle de skjold, vi sætter op. For det gør vi selvfølgelig også, når vi arbejder med grupper. Løsningen er enkel, men for mange forbundet med ubehag. Mest fordi vi aldrig har lært at gøre andet end at sætte skjold op. Men. Når vi lykkes med at rumme den følelsesmæssige reaktion, er det ikke bare smukt og forløsende, men også noget af det mest effektfulde i en gruppeproces.
Fejl #3 handler om, hvordan vi ikke har lært at rumme andres (eller egne) følelsesmæssige reaktioner og derfor vælger vi - ofte helt ubevidst - at gemme os bag et skjold af noget mere "tjekket".
Jeg har set det et utal af gange. Både når jeg har lavet demo-sessioner som underviser på Manning Inspires coach-uddannelse og når det sker i gruppen. Jeg har ikke bare set det, jeg har mærket det i rummet, som en urolig energi og en rumsteren.
Når mennesket reagerer følelsesmæssigt. Hvad end det er stemmen, der knækker, øjnene der fyldes med vand eller den stilhed, som vi instinktivt fornemmer handler om noget svært, så gør det noget ved den, der sidder overfor eller rundt om. Vi får helt automatisk lyst til at få det til at gå væk. Til at fikse eller lade som ingenting. Det gælder både for den, som har den følelsesmæssige reaktion, men også for dem, som vidner den.
Vi sætter skjold op. Der findes mange skjold, men ligegyldig hvad, er de med til at forstærke fornemmelsen af ubehag, når vi ikke vil gå igennem, men har tendens til at gå udenom. For alle mærker det, men ingen siger det.
Skjoldet kan være et af humor eller ligefrem sarkasme. Vi forsøger at få det ubehagelige eller svære til at gå væk ved at grine af det. Et andet skjold er ligegyldighed. Hvis jeg er ligeglad, kan det ikke røre mig. I grupper kommer det ofte til udtryk ved at lade som ingenting. Et tredje skjold er rationalet. Når nogen bliver kede af det, giver vi dem en rationel forklaring og forsøger at tale det væk på den måde.
Men i virkeligheden vil mennesket bare gerne mødes og accepteres præcis, som det er. Derfor er én af de største gaver, vi kan give mennesker, vi er i relation med, at de må have det, som de har det. Og, ikke mindst, at vi kan være der sammen med dem. At vi kan rumme dem og deres følelsesmæssige reaktion.
Hvis vi ikke skal fikse, hvad så?
På coach-uddannelsen har jeg ofte fået spørgsmålet: "Hvad gør du, hvis de begynder at græde?" Og når jeg faciliterer proces, kigger resten af gruppen insisterende - og nogle gange bebrejdende - op på mig og afkræver med øjnene en løsning eller et fiks, fordi jeg nu "har ødelagt den gode stemning".
Løsningen er empati. At åbne hjertet i stedet for at lukke det. At mærke det menneskes smerte, sorg, tristhed eller vrede i stedet for at ville fikse det.
Det er så enkelt. Og alligvel så svært. Fordi det kan føles ubehageligt. Det er sårbarheden i situationen, som kan føles ubehagelig.
Vi sidder der sammen med det andet menneske. Ser dem. Uden at ville fikse. Holder dem, måske med berøring, måske slet ikke. Anerkender deres tårer ved at give dem en Kleenex. Og vigtigst af alt, husker at trække vejret, så vi kan bevare roen. På den måde signalerer vi til dem, at det er ok.
Efter en følelsesmæssig reaktion, som er mødt og holdt i stedet for undertrykt eller ignoreret, kan magien virkelig udfolde sig i gruppen.
Lige før påske, hvor min coaching-gruppe mødtes for første gang, oplevede jeg det igen. Den første deltager "på gulvet" reagerede med tårer, da vi nåede ind til essensen af hendes problemstilling. Det var blot et signal om, at vi nu havde ramt det, der var vigtigt. Hun kiggede ned, resten af gruppen på mig. Lige der, hvor intensiteten er høj og der er mest på spil, er der hvor jeg enten lykkes med at åbne gruppen på vid gab eller forblive på overfladen hele vejen igennem.
Da deltageren havde fået mulighed for at forstå sin følelsesmæssige reaktion, og vigtigheden af den, så den ikke blev gjort forkert, smeltede rummet. De samtaler, der udfoldede sig efterfølgende, de delinger og indsigter der landede, var ikke kun den enkelte deltagers. De blev hele gruppens "gennembrud".
Vi går igennem det sammen med dem, i stedet for udenom.
Helt lavpraktisk arbejder jeg med 4 spørgsmål, som kan understøtte denne accept og tilladelse af at have det, som de har det. Jeg spørger: "Hvad oplever du lige nu /Hvad sker der hos dig lige nu?". Jeg kan også spørge: "Bliver du berørt lige nu?".
På den måde hjælpes deltageren til selv at blive ved og med følelsen og jeg signalerer samtidig, at det er ok med mig.
Det er den mest effektive måde at sørge for, at vi ikke behøver et skjold.
Vil du også lære at rumme din egen såvel som andres følelsesmæssige reaktion?
Vil du have alle fire spørgsmål i din værktøjskasse? (Det er forresten de fire spørgsmål, som foruden at have forløst flere coaching-sessioner og gruppe-processer, end jeg kan tælle, også har hjulpet mig aller mest i arbejdet med at rumme mine egne følelser).
Det er ikke kun en uddannelse for coaches og konsulenter, men også for ledere og mellem-ledere, som vil gå forrest på autentisk vis og guide deres medarbejdere til at turde være dem de er i deres teams og sammen med kollegaer.
Du får uddannelsen til premiere-pris på kr. 28.000,- ex moms (normalpris kr. 35.000,- ex moms). Men kun denne ene gang.
Vil du lære mere om sårbarhed og grupper, så kom til den sidste introaften i denne omgang mandag d. 9. april i København og torsdag d. 12. april i Aarhus.
Kom og få indsigt i din egen såvel som andre menneskers sårbarhed og prøv en øvelse, der er mere effektfuld end 1000 ord:
Sådan bliver sårbarhed din største styrke - om at turde stå frem, øve sig i virkeligheden og personlig udvikling i grupper
Deltagelse er gratis, men tilmelding er nødvendig. Du kan tilmelde dig ved et enkelt klik på linket herunder eller skrive en mail til mig på mail@lykkerix.dk
Om et par dage får du Fejl #4 i din indbakke, som handler om vores behov for kontrol, når vi starter en proces. Problemet er bare, at mennesker ikke kan planlægges.
Det mindes jeg om endnu en gang i disse dage, hvor jeg faciliterer proces hos en stor dansk sko-producent. Og det som - igen - slår mig er, at ligegyldig hvor mange gange jeg har arbejdet med denne værktøjskasse og hjulpet grupper til at lære sig selv og deres kollegaer bedre at kende, er to grupper og processer aldrig ens. Derfor forbliver forløsningen og magien også intakt. Jeg er vild med det!
Kærligst,
P.S. Skriv endelig til mig med spørgsmål eller få en personlig samtale om, hvorvidt Gruppe Facilitator er for dig. Skriv på mail@lykkerix.dk. Husk også at du kan modtage PDF til din leder med overblik over, hvordan Gruppe Facilitator Uddannelsen skaber værdi.
Momentum Creations ApS - Travemündegade 3, 1.tv., 2150 Nordhavn, Danmark Du modtager denne email, fordi du den Nov 21, 2024 bad om at få tilsendt et preview af denne mail :)