From: Lykke Rix <mail@lykkerix.dk>
Subject: Det starter et helt andet sted, end du tror... (om at bygge fundament - og relationer)

Kære ,


Tak for de mange reaktioner på nyhedsbrevet om fundament. Det ramte åbenbart en nerve hos mange. 

Så derfor, dykker vi i dag ned i, hvad det vil sige at bygge fundament. Og hvor vi skal starte. Og det er ikke der, hvor du tror!

Og til dig, der har et trygt fundament, så læs endelig med. For den remse du får i dag, kan bruges i alle relatoner, til alle tider og vil helt sikkert ændre den måde du møder din partner og dine børn næste, gang bølgerne går højt. 


Vidste du, at vi ofte starter det helt forkerte sted, når vi vil bygge et trygt fundament? 

Vi starter nemlig med det, vi kan tænke os til. Og det der foregår på ydersiden. 

Men. Når vi er pressede eller har været udsat for et traume, er der ikke fuld adgang til de dele af vores hjerne, som kan tænke de bedste tanker. Nemlig frontal-lapperne. 

Når vi overlever i livet, resulterer det efter en tid i et overaktivt nervesystem. Og det er simpelthen der, vi er nødt til at starte. 

Bruce Perry er neuropsykolog og forsker i traumer. Han har sammen med Oprah skrevet en bog, som jeg er meget begejstret for. Den hedder "What happened to you" og plæderer i sin indlending for, at vi holder op med at sige (ofte i bebrejdende tonefald) "Hvad er der galt med dig?", når nogen gør noget dumt eller reagerer uhensigtsmæssigt og i stedet spørger "Hvad er der sket med dig?".

Traumer er for mange et stort ord. Og ikke mange danskere mener, at de er traumatiserede. Men. Hvis et traume er et sår, der skabes ud af oplevelser, der har været svære, så har vi alle sår. Og når nogen rammer ned i det sår, aktiveres vi.

Det behøver ikke at have noget som helst at gøre med konteksten eller mennesket, vi er sammen med. Det er vores krop, der genkender situationen, og får den til at betyde det samme, som dengang såret blev skabt. 

I min optik har vi alle sår, og dermed også traumer. Heldigvis for de fleste, er det små og helbredelige af slagsen. (Det er de de store også, det kræver blot mere tålmodighed - og kærlighed). 


Regulate - Relate - Reason

De traumer jeg referer til her er af relationel karakter. 

Og når de skal heles, siger Bruce Perry, handler det om timing. Vi kan gøre alle de rigtige ting, men gør vi dem ikke i den forkerte rækkefølge, virker de ikke. 

Og det, der er rækkefølgen, siger Bruce Perry er: Regulate, Relate og Reason. 

Jeg skriver det lige én gang til, for det er vigtigt i alle relationer. Til alle tider: Regulate, Relate, Reason.

Lad os folde det ud, for dig, der gerne vil hele og bygge fundament. 

Det starter altså ikke med fundament udenpå. For hvis vi overlever og derfor har et overaktivt nervesystem, vil vi oftere ramme vores sår og så vil vi ikke være i stand til at træffe de gode beslutninger for os selv. Vi vil ofte belsutte os for quick fixes, skynde os for at komme være fra uroen og smerten og glemme at undersøge alle perspektiver og veje. 

Derfor må vi starte med at regulere os selv. Det bedste ved det er, at det indenfor vores kontrol. Til alle tider. 

Det handler om vejrtrækning. Restitution. Pauser. Søvn. 

Det handler om at berolige os selv. Fortælle vores nervesystem at der ikke længere er fare på færde.

Og hvad er det, der sker, når vi sætter tempoet ned? Så mærker vi ubehaget. Og smerten. Derfor er det så utrolig svært. Alligevel skal vi starte der. 

Heldigvis kan vi også co-regulate. Og her bevæger vi os ind i anden fase. At relatere til andre. Forbinde os til mennesker. Opleve samhørighed. For det beroliger også nervesystemet.


Det store fundament - og det lille i dagligdagen

Når Bruce Perry taler om timing og rækkefølge taler han primært om det, i det øjeblik vi aktiveres. Altså et skænderi, når bølgerne går højt med din partner eller dine børn. Vi skal ikke tale om det, for vi har reguleret os selv og måske den anden (regulate) og før vi igen er i kontakt (relate). Først derefter skal vi tale om tingene (reason). 

Men jeg mener bestemt det kan foldes us.

For når jeg gør det i relation til min egen oplevelse og de mange år, jeg var om at lande og bygge fundament efter min skilsmisse, kan jeg se at jeg ofte kom til at springe til "reason", til det ydre fundament, til quick fixes og - måske vværst af alt - troede jeg skulle gøre det helt selv. Det lykkedes. Men det var bestemt hverken den mest direkte vej, ej heller den mest selvkærlige (føj, det var hårdt) og jeg traf nogle dårlige valg for mig selv (og mine børn, av). 

Så derfor, starter du hele tiden forfra på at bygge fundament, så er det måske ikke, fordi det du gør, er forkert. Men måske er rækkefølgen ikke den rette. Måske skal du starte med at lære noget så enkelt - og svært - som at trække vejret. Og fokusere på at optimere din søvn. 

Søvn er meget oppe i tiden og der findes mange artikler om, hvad du kan gøre. Og jeg er ikke ekspert. Men læs et par artikler, så er det praksis og sengetider, rutiner og ritualer, der er vigtigst. 


Træk vejret - gennem næsen

Vejrtrækning er en videnskab. Og breathwork er hot hot hot. Men. Helt simplificeret handler det om at trække vejret genne næsen. Fordi det er signalet til nervesystemet om, at der er ro på. Så hvad med 5 minutters vejrtrækning (du kan google box-breathing) tre gange om dagen?

Vi kan kalde det meditation, vi kan kalde det en pause, vi kan kalde det et tjek-ind. Ligegyldigt hvad du kalder det, så er det vejen ind og hjem. Start der. Det er der, du beroligewr dig selv. Det er der, du minder dig selv om ikke at tage nogle forhastede beslutninger. Det er der, du mærker, hvad du har brug for. Det er der, du er sammen med frygten, sorgen, smerten. 5 minutter ad gangen. Det kan du godt. Jeg hepper hele vejen. 

Og har du brug for guidance, får du her en lille lydfil, du kan lytte til. Den fokuserer ikke specifikt på vejrtrækning men på at tjekke ind og mærke efter. Det er tid sammen med dig. Din vigtigste relation. Og så er du allerede i gang med fase to;)


Jeg har brug for din hjælp!

Slutteligt, og meget passende, når vi taler om at bygge fundament, har jeg brug for din hjælp. 

Jeg holder på onsdag et webinar for skilte. Dem der lige er blevet skilt og for dem, der sidder fast i deres skilsmisse. Der skal vi også tale om at bygge fundament. Og så meget mere. 

Det er meningsfyldt og vigtigt arbejde for mig. Det er vigtigt at jeg kommer ud med budskabet. For der er så mange, der gør ondt. Og det går ud over børnene.

Derfor har jeg brug for al den hjælp, jeg kan få.

Så... Kender du nogen, der er skilt, og som kunne have glæde af input om fundament og den følelsesmæssige skilsmisse, så send meget gerne dette nyhedsbrev videre til dem. 

Du må selvfølgelig også godt være med, selv om du ikke er skilt. Det er blot konteksten, jeg taler ind i. Men værktøjerne er universelle. 

Læs mere om webinar for skilte

Jeg takker fra hjertet på forhånd. 


Du ønskes en skøn søndag og en dejlig uge. Og husk nu: regulate, relate & reason. 

Det kan ændre mere end du tror. I dine relationer. I hverdagen. Og dermed livet. 


Kærligst, 

 

PS. Der er to pladser tilbage i Mentor-netværk 2023. Skal én af være din?