Subject:
Fejl #2: Vi starter med indholdet i stedet for mennesket = PRÆSTATIONSRÆS
- der er en enkelt bonus tilbage
Kære ,
Lige så stille tikker tilmeldingerne til uddannelsen ind. Der er ikke lang tid til uddannelsen starter, og det er en stor beslutning, så jeg er meget beæret og ydmyg over den tillid, I viser mig og jeg glæder mig virkelig til at honorere den.
I går afholdt jeg første informationsaften om uddannelsen med temaet sårbarhed. Det var en forrygende aften, hvor jeg ved at deltagerne ikke bare forstod med deres hoved hvad gruppeproces kan og betyder, men også oplevede det på egen krop og mærkede det i deres celler.
Det var først, da jeg sad på vej hjem i bilen, at det gik op for mig, hvor særligt det havde været at formidle al den erfaring og viden, som de sidste 13 år har bragt mig. Der var en lille stemme indeni, som sagde: "har jeg virkelig lavet det..." Det var en stor - og stolt - følelse.
Vil de læse mere om informationsaften, så er den slået op på forsiden af gruppefacilitaor.dk
Du kan tilmelde dig med et klik til den næste informationsaften lige her:
Fejl #2 handler om vores tendens til at skynde os ind i teori og indhold i stedet for at forholde os til de mennesker, vi er sammen med i gruppen, så vi alle kan lande i det samme rum og føle os trygge.
Men hvorfor...
Måske er det en blanding af nervøsitet, målrettethed og et drys præstationsangst, som gør at vi ofte kommer til at kaste os lige lukt ind i indhold og teori, når vi starter en dags undervisning, coaching eller møder op i en gruppe.
Vi har noget, vi skal nå. Vi skal i gang. Og når vi kommer i gang, er der nok ikke nogen der opdager at jeg er nervøs, bekymret for om det er godt nok (om jeg er god nok) og så forsvinder denne lidt mærkelige stemning og energi i rummet vel også. Sådanne tanker tror jeg mange af os ubevidst har, når vi starter en proces op. Vi tager det skjold op, som hedder præstation, så vi ikke skal mærke nervøsiteten og tvivlen. Vi vælger præstationsræset, fordi det er det, vi kender bedst og er trænet i fra barnsben.
Men det vi kommer til at gøre, er egentlig en flugt. Vi lukker ørerne for alle de signaler vi får indefra og i lige så høj grad øjnene for dem, vi får udefra.
Vi lukker øjnene for, at vi i lige så høj grad som deltagerne i gruppen, har brug for at lande med dem og den nye kontekst. Og vi lukker øjnene for, at der altid er en utryghed i rummet, når mennesker ikke kender hinanden - eller kender hinanden, men mødes i en ny kontekst. Selv når vi både kender hinanden og kontekst, kan det være nødvendigt at gøre noget andet - også til at starte med - hvis vi vil skabe andre resultater, end dem vi plejer.
Hvordan gør du det så anderledes...
Nogle af de vigtigste værktøjer i Gruppe Facilitatorens værktøjskasse handler om indledning og afslutning. For når vi kommer godt fra start er vi (mere end) halvt i mål.
Først og fremmest handler det om de såkaldte ice breakers. Altså dem, der bryder de relationelle skjold vi sætter op, når vi føler os usikre eller utrygge.
Hvis du har været på workshop, forløb, proces i en virksomhed eller er blevet undervist af mig, kender du måske min citat-øvelse. Der findes usandsynligt mange af den slags øvelser, det eneste det kræver af dig, er at du tager stilling til, hvilke der passer til dig og din stil som Gruppe Facilitator. For. Vi kan ikke lave øvelser vi ikke selv ejer. Så skaber vi mere utryghed i rummet, selv om formålet var det modsatte.
Derudover er det måske vigtigste værktøj for ledere såvel som coaches og lærere Preframing.
At kunne sætte rammen. Det kan gøres på hele 7 forskellige måder, som kan kombineres i et utal af variationer alt efter situation, kontekst og deltagere. Det er et værktøj, du allerede lærer på modul 1, simpelthen fordi det er så vigtigt at mestre.
Hvis jeg kun har kort tid til at forberede mig, er det eneste, jeg koncentrerer mig om, min preframe. For lykkes jeg med at sætte rammen, ved jeg at indholdet nok skal flaske sig derefter.
Et andet tema, som er mere abstrakt, men stadig er overskriften for hele modul 1, er langsommelighed.
At turde, for det er faktisk et spørgsmål om mod, at sætte farten ned, så deltagerne kan mærke sig selv, hinanden og situationen. Det betyder så også, at du kan mærke dig. Din nervøsitet. Og høre din tanker. Din indre dialog. Langsommelighed er ét af de seks pejlemærker fra Følg dit Indre Kompas. Og kender du kompasset har du måske lagt mærke til at de første seks moduler af uddannelsen er opkaldt efter hver sit pejlemærke i kompasset. Fordi den proces som handler om at navigere indefra og ud i den grad også gør dig gældende i gruppen. Derfor er Kompassets seks pejlemærker og én af fem grundpiller, som udgør rygraden i uddannelsen.
En anden grundpille er resonans.
Resonans er ifølge den tyske filosof Hartmut Rosa modsvaret til den acceleration, som vi oplever i samfundet nu. Resonans er bedst beskrevet ved to stemmegafler. Når du slår den ene an, vil den anden også begynde at vibrere. Der er resonans mellem de to. Det er præcis den oplevelse, vi forsøger at skabe som Gruppe Facilitatorer og langsommeligheden er ét af de bedste instrumenter.
Når gruppen er landet og resonerer, er det på tide at åbne op. For hvis du starter med indhold og teori, bliver processen en monolog. Vi forsøger at skabe dialog, for deraf opstår resonans.
Jeg har en absolut yndlingsøvelse til at skabe den åbenhed og få gang i gruppen. Det er en øvelse deltagerne på uddannelsen kommer til at prøve så mange gange, at de kan variere den i det uendelige.
Faktisk er den øvelse, kaldet zen-runder, og preframing nogle af de værktøjer, som ledere oftest fortæller mig, har skabt den største værdi i de lederforløb, jeg har faciliteret.
De fire fokusområder
På mange måder illustrerer den gode indledning så fint, hvad det er fire fokusområder uddannelsen kredser om og som er helt afgørende for den gode Gruppe Facilitator:
Gruppe Facilitatoens værktøjskasse
Gruppe Facilitatorens øvelseskatalog
Gruppe Facilitatorens teoretiske fundament
Gruppe Facilitatorens eget ståsted og integritet
En enkelt bonus-session tilbage...
Har dette vakt din interesse for uddannelsen, som starter 30. april og er bygget op af 7 moduler over to dage med certificering i januar 2019, så er det stadig muligt at få fingrene i en eksklusiv 1,5 times individuel coaching-session. (Værdi kr. 3.750,-).
Der er dog kun en enkelt bonus-session tilbage.
Du læser meget mere om uddannelsens indhold og gæsteundervisere på gruppefacilitator.dk.
Husk også, at du får uddannelsen til premiere-pris på kr. 28.000,- ex. moms (normalpris kr. 35.000,- ex moms).
Skriv endelig til mig med spørgsmål eller få en personlig samtale om, hvorvidt Gruppe Facilitator er for dig. Skriv på mail@lykkerix.dk. Husk også at du kan modtage PDF til din leder med overblik over, hvordan Gruppe Facilitator Uddannelsen skaber værdi.
Kærligst,
P.S. Vil du med til informationsaften om Gruppe Facilitator Udannelsen med temaet sårbarhed, så se her:
Sådan bliver sårbarhed din største styrke - om at turde stå frem, øve sig i virkeligheden og personlig udvikling i grupper Kom og få indsigt i din egen såvel som andre menneskers sårbarhed og prøv en øvelse, der er mere effektfuld end 1000 ord.
Deltagelse er gratis, men tilmelding er nødvendig. Tilmeld dig med et enkelt klik i enten København eller Aarhus.
Vil du tilmelde flere på én gang, så skriv til mail@lykkerix.dk eller besvar denne mail.
Momentum Creations ApS - Travemündegade 3, 1.tv., 2150 Nordhavn, Danmark Du modtager denne email, fordi du den Nov 21, 2024 bad om at få tilsendt et preview af denne mail :)