From: Lykke Rix <mail@lykkerix.dk>
Subject: Når friheden i din forretning bliver et fængsel

her er nøglen!

Og er du ikke selvstændig eller drømmer om at blive det,
er der stadig 2 virkelig gode tips til dig og dit arbejdsliv
længere nede i nyhedsbrevet...


Kære Læser,

Mange drømmer om det. At blive selvstændig. At være egen chef, at bestemme egne arbejdstider, at bestemme selv. Ah, friheden. 

Som desværre lige så hurtigt kan blive et fængsel. 


Fordi. Friheden er - ja - fri. Og det kan være en udfordring, når man har alle hattene på. Og desuden ønskede et andet arbejdsliv. Et arbejdsliv, hvor du selv kunne bestemme hvad, hvorfor, hvordan og ikke mindst hvornår. 

Desværre ender det ofte med, at vi arbejder hele tiden. For når du ikke arbejder, så arbejder din hjerne stadig. Den får idéer. Og hvis du prøver at være fleksibel med arbejdstiderne, give dig selv en lang morgen eller tidligt fri, har du dårlig samvittighed eller en nagende fornemmelse af, at du ikke når det. For der er altid - altid - noget mere at lave. 

Og ja, det er - forhåbentlig - stadig mere meningsgivende, fordi du selv laver overskrifterne og oplever, at du bidrager positivt til andre mennesker med dit arbejde, men alligevel kan det godt føles som om, det hele bliver arbejde. Måske netop fordi det er meningsgivende og bidrager til andre. 

Det der startede som et ønske om mere frihed, både i forhold til tid og indflydelse, kan komme til at føles som et nyt fængsel.

Jeg har selv været der. Der hvor det ikke føltes frit mere. Hvor der altid var et nyhedsbrev mere, der kunne skrives, et SoMe opslag, jeg kom i tanke om på vej til Netto, en ny produkt-idé som blot kunne sættes på listen til de mange andre idéer, jeg sådan havde lyst til at føre ud i livet, men som druknede i drift, regnskab og rugbrødsopgaver. 

Jeg kender til det fængsel.

Heldigvis har vi selv nøglen

Den hedder struktur. Og fokus. 

Ud over en daglig struktur og en ugentlig struktur, har vi også brug for et overordnet mål for året, halvåret og/eller kvartalet. 

Den daglige struktur handler om, hvornår du arbejder bedst med hvad. 

Jeg ved, at det jeg selv skal producere, skrive og udvikle, skal jeg bruge morgentimer på. 

Efter kl. 11 er coaching og undervisning. 

Søndag aften laver jeg en oversigt for ugen og sætter både arbejdstid, træning og pauser ind, så det passer med det, der allerede er i kalenderen den uge. 

Derudover kender jeg mine værdier og fokus for min forretning og hver gang, der kommer noget nyt ind, spørger jegmig selv, om det bringer mig tættere på elller længere væk fra mine værdier og mit fokus for året. I år er mit fokus som skrevet i sidste nyhedsbrev: fundament. 

Desuden har jeg nogle konkrete målsætninger for året. De omhandler omsætning, produkter og udvikling og dem kombinerer jeg med min årskalender, hvor al undervisning og retreats er plottet ind, så jeg også kan være på forkant med kampagner og salg.

Det er ikke, fordi jeg har opfundet den dybe tallerken. Men uden den struktur og det fokus bliver din selvstændige forretning et nyt fængsel.

Vil du have hjælp til struktur og overblik og blive klogere på, hvad du længes efter mere af i din forretning og hvad det måske er på tide at slippe, så er mit mentor-retreat i slutningen af måneden et oplagt valg.

Ja-tak, jeg vil have struktur og overblik i min forretning


Foruden fokus og målsætninger kan jeg varmt anbefale to andre daglige praksisser, som hjælper mig til at slå røv-i-sædet og få lavet tingene:

  1. Den ene er at lave dit overblik og din to-do liste for næste dag, som det sidste arbejde på dagen. Og det er ikke en uendelig liste, men en udvælgelse af de tre vigtigste ting du skal nå. Det holder du op mod din kalender og justerer, hvis det ikke er realistisk at nå. 

  2. Den anden er at udføre arbejde med et struktureringsværktøj som eksempelvis Pomodoro-teknikken. Den består af 25 minutters arbejdsintervaller med 5 minutters pause mellem og derefter en længere pause. Der findes meget mere på nettet og apps, der kan understøtte dig, hvis du vil have en daglig struktur til arbejdet. 

Disse teknikker kan selvfølgelig også bruges, selv om du ikke har din egen selvstændige forretning.

For noget af det, der virkelig kan komme til at føles som et fængsel, er når vi glemmer pauserne eller kun tager dem halvhjertet, ender på SoMe, når vi pauser den eller svarer på mails og sms'er i det der skulle være en regulær pause, både for krop og hoved. 

Vil du have meget mere inspiration til struktur i din selvstændige forretning, og ikke mindst opleve, at du arbejder hen mod det, du virkelig længes efter, så overvej om ikke 2 dage på mit mentor-retreat på Gilleleje Badehotel kunne være lige præcis den investering din forretning kunne have brug for.

Læs meget mere her!


Nu har jeg brugt 2 x 25 minutter på at skrive dette nyhedsbrev og det er tid til en længere pause. Har jeg besluttet her til morgen inden jeg satte mig til arbejdet, selv om det ikke er det teknikken siger. Det er nemlig - også - frihed for mig at mærke efter, hvad jeg har brug for og ikke mindst give mig selv det. 

Kærligst,