Subject:
Værsgo - her er den tjekliste, jeg bruger, hver gang jeg faciliterer
Du har hørt mig sige det mange gange før; vi kan ikke skabe udvikling, før vi er trygge. Men. Hvordan skaber vi så den tryghed? Der er flere veje, men den mest effektive og grundlæggende er: Preframing.
Når jeg underviser på GruppeFacilitator og vi laver spørgerunde er mit svar 2 ud af 3 gange, at det kan løses med en preframe. Det værktøj er så afgørende og alsidigt, at mange glemmer, at det kan så meget.
Sådan er det faktisk også, når jeg coacher og laver terapi og det handler om relationer. For preframing er også eminent i samtaler, særligt af den svære slags.
Tryghed er et grundvilkår for trivsel
Tryghed er måske noget du forbinder med at være hjemme sammen med familien, måske er der også en association til hygge.
Men tryghed er meget mere grundlæggende end det. Langt de fleste af menneskets reaktioner sker, fordi vi føler os utrygge. Det er bare ikke sikkert, vi er bevidste om det.
Tryghed er et grundvilkår for trivsel.
Når vi ikke er trygge, er vores nervesystemet på overarbejde. Det kræver markant flere ressourcer. Og vores system går i gang med at forsvare sig og overleve.
I virksomhederne er ét af de helt store buzz-begreber i øjeblikket “psykologisk tryghed”, som netop handler om at kunne være sig selv sammen med andre. At kunne fejle og være dygtigere end de andre. At kunne sige sin mening uden frygt for at være udenfor fællesskabet.
Start-pakke tilbyder dig en det fundament, du har brug for, så du kan facilitere grupper, hvad end det er i form af møder på arbejdspladsen, udviklingsgrupper i din selvstændige forretning eller som underviser eller konsulent i virksomheder.
Fundamentet består grundlæggende af tre dele:
værktøjer til struktur, overblik og tryghed
øvelseskatalog - 44 af dem, mange af dem kan i virkeligheden bruges på forskellige måder, så det svarer til dobbelte
Og.
Du har sikkert gættet det.
preframing (og deframing, som måske er det mest udviklende og proces-orienterede i en gruppe, hvis man kan bruge det rigtigt - du får selvfølgelig en sprøgeguide til både deframing, der kan skabe forankring og deframing, der kan skabe proces hos den enkelte).
At preframe er et begreb, som stammer fra NLP og betyder, som ordet så fint antyder på engelsk, at sætte en ramme før vi går i gang.
Den ramme kan sættes på mange forskellige måder. Nogle af dem er følgende:
Hvad er værdien af det, der skal ske?
Hvad er indholdet (jeg kalder det knagerækken)?
Hvad har de brug for at vide om praktiske rammer?
Hvad kan jeg forudsige, der vil ske (følelser, der vil komme op, svære samtaler, tvivl, uenighed)
Er der en særlig metode, jeg benytter mig af?
Er der noget jeg skal anerkende for?
Er der noget de allerede ved eller andet, som kan siges nu, så det ikke skaber modstand senere?
Her er din tjekliste til preframing (og et par fif til evaluering)
Hvis jeg selv skal gå på med kort varsel, hvad end det er facilitering eller undervisning, bruger jeg ikke tid på at forebrede indhold.
For det er ikke det vigtigste. Det er derimod at komme godt fra start. At skabe tryghed i rummet.
Det gør vi bl.a. ved at være tydelige i, hvad der skal ske og hvad værdien og rammen er.
Det gælder også omvendt.
Hvis der en dag er undervisning eller facilitering, som ikke er gået helt, som jeg ville (oftest er det en fornemmelse af, at noget var “off” eller at jeg brugte meget tid på at forklare eller diskutere detaljer), starter jeg altid med at tjekke min preframe.
Kom jeg hele vejen omkring?
Var der noget jeg glemte at sige?
Ofte finder jeg svaret der.
Gør jeg ikke det, er næste spørgsmål:
Hvis jeg skulle lave en preframe nu, hvor jeg ved, hvordan det er gået, hvad ville jeg så sige?
Her er svaret ofte, at jeg kunne have italesat de detaljer eller forklaret det, vi skulle, på en anden måde. Så havde jeg sandsynligvis undgået små diskussioner, tvivl og lange forklaringer.
Med andre ord kan preframing en hel masse.
Derfor har jeg vedhæftet min tjekliste til dig i denne mail.
Så du kan starte der. Hver gang. Med at tjekke om du har været hele vejen omkring din preframe.
Preframing i dybden - og med flere perspektiver
Vil du dykke dybere i preframingens mangefoldige muligheder, psykologiske effekter og perspektiver - og opdage alle de ukendte måder, du kan preframe på, så bruger vi en hel workshop på preframe og deframe, når vi går i gang i april.
På den måde gør vi det sammen. Og jeg lover dig at eksempler og spørgsmål vil folde preframing ud for dig, præcis som det bliver ved med at gøre det for mig.
Du ved det, men jeg skriver det lige alligevel; har du spørgsmål, så besvar blot denne mail. Jeg vil elske at være i dialog om, hvorvidt start-pakken kan skabe værdi for dig.
For du ved det godt, vi er på en mission. Mennesker i grupper er fællesskaber. Og vi længes sådan efter flere steder at høre til, at føle os set, hørt og forstået.
HUSK: på torsdag udløber den store bonus: “Sælg dit gruppe-forløb”, hvor vi udvikler dit koncetpt / format /manuskript, hvilket også gør denne bonus relevant for dig, der skal lave “in house” workshops i virksomheder eller som konsulent.
Læs mere om bonussen her og se datoer for de tre LIVE online workshops, jeg holder allerede i marts, om det at bygge et gruppe-forløb.
Kærligst,
Momentum Creations ApS - Travemündegade 3, 1.tv., 2150 Nordhavn, Danmark Du modtager denne email, fordi du den Nov 21, 2024 bad om at få tilsendt et preview af denne mail :)