From: Lykke Rix <mail@lykkerix.dk>
Subject: Sådan opdager du, hvordan du (ubevidst) saboterer dig selv

Kære ,


 Hvad skal der egentlig til, for at du træder mere frem og op?


Det spørgsmål stillede jeg deltagerne på min uddannelse til GruppeFacilitator lige før sommerferien.

De forhindrende overbevisninger, der kom ud af deres mund handlede ikke om, at de ikke vidste hvordan. Heller ikke, at de ikke havde tiden eller ressourcerne. Ikke en gang at de var i tvivl om, hvorvidt de var gode nok. Det er den slags overbevisninger, vi kalder for nedre begrænsninger. 

Nej, det de talte om handlede om at være for meget, at fylde og tage plads, at larme og at stikke ud. At blive set. At mene noget. At have noget på hjerte, som nogen måske ikke var enige med dem i. 

Det er glasloftet, de rammer. 

Dem, som Gay Hendricks kalder øvre begrænsninger i én af de bedste bøger, der er skrevet om coaching; "The Big Leap" (excellent læsning).

I mit arbejde med - i særdeleshed - kvinder, er det helt tydeligt.

Det er ikke nedre begrænsninger, de tumler med, det er de øvre.

De længes.

Fordi de ikke bruger sig selv fuldt ud. Fordi de gemmer sig, skruer ned og retter ind. 

Fordi de dukker hovedet, når de rammer glasloftet. 

I stedet for at bryde gennem det. 


Hvad er glasloftet?

Men vi kan ikke bryde gennem noget, vi ikke ved, hvad er. Eller hvordan vi skal kigge efter.

Så lad os lige tage overskrifterne. 

Glasloftet handler kort og godt om din indre termostat for kærlighed, glæde, succes og kreativitet. 

Hvor meget kærlighed, succes, kreativitet og glæde har du lært at lukke ind som barn?

Hvis du eksempelvis er vokset op i et hjem med meget sorg, vil din termostat for glæde måske have været skruet ned på lavt blus. 

Hvis du er vokset op i et hjem med meget venstreorienterede værdier, vil din termostat for klassisk økonomisk succes sandsynligvis være lav.

Hvis du har lært, som mange har, at kreativitet handler om at skabe noget med dine hænder; male, tegne og måske skrive, vil du ikke tro, at du er kreativ, selv om du får de bedste, og måske lidt skæve, idéer til at løse projekter på arbejde. 

Og har dine forældre været sammen mere af praktiske end af kærlige årsager, genkender du måske ikke et kærligt forhold, når du er midt i det. 

Hvorfor saboterer vi os selv?

Gay Hendricks teori er, at vi saboterer os selv, når vi rammer vores indre glasloft. Når vores kendte indre termostat er nået.

Hvilket er så kontraintuitivt, at det ingen mening giver.

Hvorfor skulle vi dog sabotere det gode i vores liv? Hvorfor skulle vi dog holde os selv tilbage for mere kærlighed, glæde, succes og kreativitet?

Fordi det er ukendt. Og dermed farligt for de primitive dele af vores hjerne. 


Og hvorfor er det egentligt, vi holder os tilbage?

Gay Hendricks mener, vi har 4 skjulte barrierer. De fleste af os kender 2 af dem, men vi skal kende alle 4 i vores liv, hvis vi skal bryde gennem glaslofterne. 

De 4 barrierer er:

  • Der er noget grundlæggende galt med mig. Jeg er forkert. (Og derfor bruger vi det meste af vores vågne tid på at sikre os at ingen opdager det).
  • Hvis jeg stråler mere end de andre, bliver jeg alene og udenfor (sat udenfor fællesskabet).
  • Mere succes bringer flere byrder.
  • Hvis jeg får mere succes, kærlighed, kreativitet eller glæde, bliver jeg forladt af de mennesker, der elsker mig (famile og venner).

Og så lige en sidste ting for at gøre det lidt sværere at opdage.

Vi saboterer ikke altid os selv i det område, som ekspanderer. Derfor kan det være svært at opdage, at vi har ramt glasloftet. 

Eksempelvis kender de fleste til, at der er sket noget virkelig godt på arbejde; et nyt spændende projekt, en forfremmelse, en lønforhøjelse eller en særlig anerkendelse. Vi skynder os hjem, fordi vi helst vil dele det, med dem vi elsker og før vi ved af det står vi midt i et skænderi i køkkenet, som vi ikke anede, hvordan vi havnede i. 

Det mener Gay Hendricks er glasloftet. Det overordnede af slagsen. Så når det går godt i et område, kan vi kompensere - altså holde os indenfor den velkendte ramme - ved at sabotere i et andet.

Nogle gange kan vi også bare opleve en helt anderledes kærlighed i et nyt forhold og så forsøge at sabotere den, så vi ender på et niveau vi kender. Men altså ikke altid. 

Er du blevet nysgerrig på Glasloftet, så lyt til én af de mest roste og lyttede episoder af podcasten Følsom, nemlig den om glasloftet. Der er flere detaljer og inspiration at hente.

Det er et helt anderledes lys at se sig selv, sine mønstre og længsler i. Og jeg er ikke i tvivl om, at det langt oftere er de øvre og ikke de nedre begrænsninger, som står mellem os og det (arbejds)liv, vi længes efter. 

Du kan stadig nå at deltage i mentor-netværket

Vil du arbejde endnu mere i dybden med dit glasloft, og opdage alle de steder, hvor du ubevidst rammer det og derfor holder dig selv tilbage for at leve livet og karrieren fuldt ud, så er det ét af de helt store temaer i mit mentor-netværk, som starter i slutningen af august og kører over de næste 10 måneder.

For det tager både tid - og vågenhed - at opdage alle de steder, vi faktisk selv saboterer alt det gode, vi kan skabe for os selv.  

Læs mere om mentor-netværket her og nap én af de sidste pladser.

Jeg lukker tilmeldingen om en uge.

I næste uge udsender jeg nemlig de forberedende spørgsmål og så skal vi i gang med fokuseret og dybdegående udvikling i både liv og karriere. Med støtte fra  mentoring og et fælleskab af kvinder, der løfter hinanden gennem glasloftet.


Kærligst,