Subject:
Vil du lære at facilitere samtaler med flere lag?
Ligesom journalist ikke er en beskytte titel, er facilitator det heller ikke. Det kan derfor betyde lidt af hvert.
Derfor synes jeg, det er vigtigt at forklare, hvad jeg mener med facilitering af grupper.
Så her får du lidt (forhåbentlig) inspirerende søndagslæsning, hvor jeg tager facilitering af grupper helt op på den høje klinge!
Samtaler har flere lag
Hvad end jeg laver 1:1 terapi og coaching, hjælper par, faciliterer proces ude i virksomhederne eller i mine egne grupper, hjælper jeg dem primært med én ting: at føre en anden samtale.
Vi taler ofte om det, der er på overfladen. Altså om indhold. På arbejdspladsen diskuterer vi løsning af opgaven, parret diskuterer det praktiske derhjemme og den enkelte vil gerne forklare og fortælle historien om, hvad der skete.
Men. Det er sjældent der, forløsningen sker.
For det handler om noget andet.
Derfor skal vi lære at samtaler har flere lag:
indhold
følelser
behov og længsler
Det er menensker, der skal løse opgaverne på arbejdspladsen, og når de diskuterer løsningen af en opgave, er det ofte fordi der nedenunder findes en usikkerhed (som de måske ikke selv er klar over), at de føler sig forbigået eller misforstået, at de ikke er trygge ved at gøre tingene på den måde, der foreslås, at de skal ud af deres komfortzone.
I parforholdet er det ikke det praktiske, der er problemet, men måske at man ikke længere føler sig set, værdsat eller vigtig. Eller at man hele tiden føler sig kritiseret og forkert.
I 1:1 er det ikke, hvad der sket, der er vigtigt, men hvad den enkelte fik det til at betyde. Altså hvordan det blev tolket i forhold til den erfaring og det, vi har med i bagagen. Altså følelserne det oplevede fremkaldte.
Vi skal altså med andre ord lære at faciliktere samtalere, der skræller lag af, så vi kan komme ind til det, det i virkeligheden handler om.
Kodeordet bliver sårbarhed. Hvilket er grunden til, at vi ikke gør det.
Vi får noget på spil og har desuden aldrig lært at føre eller facilitere den slags samtaler.
Derfor er det også så uhyre vigtigt, når jeg faciliterer, at skabe tryghed.
For uden tryghed, ingen sårbarhed.
En GruppeFacilitator hjælper mennesker med at facilitere samtaler, der har plads til flere lag.
Spørgsmålet jeg altid lytter med og faciliterer ud fra er: hvad handler det i virkeligheden om?
Og derudover: hvad mon den person har brug for?
Hvorfor er det relevant på danske arbejdspladser?
Fordi mennesker skal nå mere og mere. Fordi der stilles højere krav. Fordi mennesker går ned med stress.
Derfor er vi er nødt til at føre en anden samtale, hvis vi vil have nogle andre resultater. Hvis mennesker skal trives og udvikle sig og, selvfølgelig, skabe resultater for virksomheden.
Lige nu taler vi mest om indhold. Om præstationer.
Men resultaterne bliver middelmådige, hvis vi ikke er trygge. Vi kan med andre ord præsterer mere og bedre.
Men kun hvis vi er trygge. Kun hvis vi er i kontakt med os selv og andre (relationskompetence). Det betyder, at vi skal klæde mennesker på til en en samtale med flere lag.
Når den samtale og kontakt er landet, sker resultaterne, hvis ikke af sig selv, så i et helt anderledes flow.
Fordi vi ikke har en masse hensyn, strategier og regnen ud vi skal lave, for at passe på os selv, samtidig med at vi taler sammen.
Løsningen er resonans
Hvis du læser med her, kan du garanteret allerede undervise og formidle stof.
Det kan være, det nogle gange bliver envejs, det er dig, der er eksperten og det er dig, der yder værdien. Det er dig, der driver det.
I virkeligheden hører den tilgang til i det, jeg vil kalde præstationsparadigmet.
Men vores verden er ved at gå i stykker af al den præstation.
Vi har simpelthen skruet så højt op, at hverken mennsker, klima eller tiden kan følge med.
Så ikke nok med at vi skal føre en anden samtale.
Vi skal også til at skabe et nyt paradigme.
En ny måde at gøre tingene på.
Jeg bilder ikke mig selv ind, at vi kan facilitere os til den forandring.
Men jeg ved, at det er mennesker, der skal skabe den forandring. Og det kan de ikke, hvis ikke de lærer at være i relation med sig selv og andre på en ny måde.
Hartmut Rosa, anerkendt tysk socialog, er meget oppe i tiden. Han taler om en accelerering af samfundet, både teknologisk, på samfundsplan og for mennesker.
Løsningen, siger han, er resonans.
Hartmut Rosas resonans-begreb er helt centralt for en GruppeFacilitator. Rosa taler nemlig om at indlade sig på læring. Altså at være åbent for det, der kan ske i rummet.
Når du faciliterer grupper i min forstand, er du et værktøj og magien opstår mellem facilitator og deltagerne.
Indholdet er noget, vi skaber sammen. Du skal ”blot “ sætte den trygge ramme hele tiden og starte de personlige processer.
Lær at gå tættere på
Du kan lære at facilitere samtaler med flere lag. Hvor det relationelle har afgørende indflydelse på indholdet og resultatet.
Én af mine ny-uddannede GruppeFacilitatorer, som er organisationskonsulent i en stor kommune, sagde det ganske kort og meget rørende på sidste dag af uddannelsen: “jeg har lært, at jeg skal gå tættere på”.
Og det er jo lige præcis det.
Du lærer at gå tættere på - uden at overskride nogle grænser (for det er balancegangen).
Du lærer også deltagerne at gå tættere på sig selv, hvilket er det, der skal til for at vi kan føre samtaler med flere lag.
Tættere på følelserne (med tættere på her, mener jeg at sætte ord på), fordi det er følelserne, vi alle tumler med, hvis de ikke får plads.
Tættere på os selv som facilitator, så vi står i stærk integritet (det er nemlig i sidste ende det, der skaber autoritet).
Og tættere på de andre. Både på deltagerne og deltagerne på hinanden. Vi bliver dåseåbnere for hinanden.
Det er smukt og forløsende, når det sker. Også fordi vores dybeste længsel i livet er at blive set, hørt og forstået. Og opleve at være en del af fællesskabet.
Mennesker ved ikke altid, at det er det, de længes efter. Men når det sker, lige der i gruppen, så lover jeg dig, at de kan mærke det.
Og det er ikke så svært - eller farligt - som mange tror, hvis man har de rette værktøjer.
Hvis denne mail har vakt din nysgerrighed for at deltage på den sidste GruppeFacilitator Uddannelse (for ja, det bliver sidste gang), så kom med online på torsdag på Zoom.
Der fortæller jeg mere om uddannelsen til GruppeFacilitator og faciliterer lidt proces, så du kan fornemme, hvad det vil sige, at samtaler har flere lag.
Momentum Creations ApS - Travemündegade 3, 1.tv., 2150 Nordhavn, Danmark Du modtager denne email, fordi du den Nov 21, 2024 bad om at få tilsendt et preview af denne mail :)