Subject:
Fejl #6: Vi frygter gentagelsen = MANGLENDE FORANKRING
- sådan mangedobler du værdien af en gruppeproces
Kære ,
Så er der kun en uge til at tilmeldingen til uddannelsen lukker. Derfor kommer du også til at høre fra mig hele tre gange i denne uge, for jeg har en del på hjerte. Vi er nemlig nødt til at tale om modstand. Fordi det forhindrer langt de fleste i at blive dygtige GruppeFacilitatorer. Derfor fortæller jeg i denne uge en personlig historie om den absolut værste gang, jeg nogensinde har stået over for gruppe.
Hvorfor? Fordi hvis jeg kan stå her endnu, oven i købet lever af at stå foran grupper, efter den omgang, så kan du også stille dig op, selv om du frygter modstanden. Der er bare noget helt essentielt, vi skal huske, for at kunne tackle den slags rædselsfulde oplevelser. Jeg vidste det ikke dengang, men det ved jeg nu. Og jeg vil så gerne, at du også skal vide det.
I dag skal vi tale om, hvordan vi, i et misforstået forsøg på at skabe værdi til sidste minut, glemmer at forankre alt det, vi har formidlet.
Fejl #6: Vi frygter gentagelsen og får derfor ikke forankret udvikling og ny viden.
Gang på gang ser jeg, at undervisere, konsulenter og coaches fortsætter til sidste minut med alt det, de har på hjerte. Forståeligt. For hvis du lever af det, du brænder for, er det jo bare at trykke på play og så kan du fortsætte i det uendelige.
Men.
Det handler ikke om dig. Det handler om deltagerne. Og i sidste ende om det rum, som I skaber sammen. Og ligegyldigt hvor klogt det, du siger er, skaber det ikke værdi på den lange bane, hvis du ikke bruger tid på at forankre de indsigter og den læring, som gruppen har opnået.
Når jeg spørger ind til denne tendens, er forklaringen faktisk netop værdi. Deltagerne skal have så meget med, som overhovedet muligt. Derfor hældes der på til sidste øjeblik.
Men ofte går mennesker ud af døren fra en workshop, et møde eller en sådan proces, så fyldt op, at de ikke orker at skabe mening i, sortere og strukturere alle de indtryk og indsigter, som du har sørget for. Derfor er værdien efter 14 dage lig med ingenting. Der bliver ikke sat handling bag.
Jeg plejer at sige, at den sidste time af en hel dags proces, undervisning, workshop eller forløb ikke må indeholde noget som helst nyt. Det handler kun om gentagelsen. Og hvad end du er bevidst om det eller ej, så er de fleste bange for gentagelsen.
Den viser jo ikke, hvad vi kan.
Den er kedelig (og vig bort; du, som keder sit publikum i disse zappertider).
Den er langsommelig.
Den er ikke ny. Og det eneste, der har værdi i disse tider, er alt det, der er nyt.
Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har fået tilbagemeldingen: "det var fedt, men det var ikke nyt for mig".
Jeg ser dog meget sjældent i gruppen, at de mennesker som udtaler sig sådan, har forankret det budskab, de har hørt før.
De vil bare have nyt for nyhedens skyld. I stedet for at tage sig tiden til at forankre de ældgamle sandheder, som ganske rigtigt ikke er en opfindelse af den dybe tallerken. Langt de fleste tanker er tænkt før.
Men jeg må indrømme, at jeg er så træt af den kommentar; Intet nyt.
Og. Jeg hopper ikke med på den. Og det håber jeg heller ikke, at du gør. Lad os finde en inspirerende måde at engagere mennesker i det, de har hørt før, så de denne gang rent faktisk får sat handling bag og det får betydning i deres hverdag og kan ændre deres virkelighed.
Det handler sjældent om nyhedsværdi og kommer vi til at løbe med på den dille, ødelægger vi processen for både deltagerne og os selv.
Sådan forankrer du en gruppe-proces
I stedet må vi fokuserer på at få folk til at mærke processen, hinanden og sig selv. Det flytter nemlig mennesker. Det forankrer indsigt i kroppen og cellerne. Det skaber identitet og det er netop det, der skal til for at vi tager indsigt og udvikling med fra processen og ind i hverdagen.
Næste gang du arbejder med en gruppe, så sørg for at planlægge en forankringstid i slutningen af processen. Ikke at du skal stå deroppe foran gruppen og sige det samme, som du har sagt hele dagen. Det er ikke den form for gentagelse, for det ville da være dødkedeligt.
Jeg taler om de mange fine øvelser og værktøjer, som giver deltagerne mulighed for at beslutte, hvad der var vigtigt for dem på den pågældende dag, hvad de har oplevet og hvordan de kan bygge bro til hverdagen.
Og sæt tid af til interaktion. Til at dele og sætte ord på. Til at reflektere og strukturere. Sæt tid af til at alle indsigter og handlinger kan nå at lande.
Det er klassisk commitment, som vi kender det fra coachingen, det er den bevidste praksis, som vi kender den fra mindfulness, det er spejlingen i et andet menneske, som vi kender den fra resonanspædagogikken, det er momentum som vi kender det fra Kompasset og det er procesværktøjer, som vi kender det fra den systemiske teori.
Det handler om at bygge bro til hverdagen. Det er lige der, du kan skille dig ud fra flokken, både som coach, der skaber mærkbare resultater for dine kunder og som leder, der sætter handling bag alle idéerne.
Når vi skal forankre læring eller sætte handling bag noget, som er vigtigt, skal vi kunne mærke det. Læring vi kun lærer med hovedet sidder ikke fast. Vi er nødt til at engagere krop, følelser og ikke mindst relationer. Vi husker gennem sanser, vi husker gennem de mennesker, som er med, vi husker gennem kropslig erfaring.
Ikke lige nu?
Måske tænker du "uha, det lyder spændende, det vil jeg gerne, men bare ikke lige nu".
Til det vil jeg blot lade dig vide, at den næste uddannelse først starter i 2019.
Og så får du lige et par ekstra spørgsmål, som jeg synes, de fleste af os, bør forholde os til med jævne mellemrum:
Hvad venter jeg egentlig på?
Og, vil det, jeg venter på, ændrer sig markant inden næste uddannelse afholdes med mindre jeg gør noget markant anderledes?
Mangler du et sidste argument for at handle nu, så husk premiere-rabatten på hele 7.000,- kr., som du også kun får denne gang.
Premiere-rabatten er også indregnet i muligheden for at betale i 4 rater á 7.200,- over 3 måneder eller 7 rater á kr. 4.200,- ex moms over 6 måneder.
Uddannelsen til GruppeFacilitator er relevant for projektledere, mellemledere og ledere. Alle som til dagligt interagerer med flere mennesker på én gang. Husk, at du kan modtage PDF til din chef eller direktør med overblik over, hvordan GruppeFacilitator Uddannelsen skaber værdi på en arbejdsplads. Bare skriv til mig på mail@lykkerix.dk.
På onsdag får du den sidste fejl, som du nemt kan undgå, tilsendt. Den handler om modstand. Både den indre og den ydre. Og til den hører en historie, som jeg her 9 år senere, stadig får hjertebanken af at fortælle. Så kan du tale om noget, der er forankret i kroppen!
Kærligst,
P.S. Er du stadig i tvivl? Jeg har samlet alle de spørgsmål, jeg har modtaget den sidste tid i en FAQ (ofte stillede spørgsmål). Det kan være, at din tvivl eller tøven også kan blive mødt der, bl.a. svarer jeg på hvad uddannelsen kan bruges til, hvordan du overkommer den udfordring, at du kommer langvejs fra og meget mere om certificering. Læs FAQ lige her.
Skriv endelig til mig med andre spørgsmål eller få en personlig samtale om, hvorvidt Gruppe Facilitator er for dig. Skriv på mail@lykkerix.dk.
Momentum Creations ApS - Travemündegade 3, 1.tv., 2150 Nordhavn, Danmark Du modtager denne email, fordi du den Nov 21, 2024 bad om at få tilsendt et preview af denne mail :)